do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Przydomowa szklarnia - jak dbać? 0

Szklarnia aluminiowa - ogrodowa w zimie

 

Szklarnia ogrodowa daje użytkownikowi ten ogromny komfort, że może on sobie wyhodować świeże warzywa i zioła także zimą. Gdy w sklepach i marketach królują sztucznie pędzone, sprowadzane z zagranicy warzywa, które w smaku przypominają co najwyżej tekturę, mądry ogrodnik wie, że w przydomowej szklarni może wyczarować dla siebie i rodziny prawdziwe smaki lata. W jaki sposób? Po prostu sadząc jarzyny i odpowiednio o nie dbając.

Dbanie o szklarnię ogrodową zimą wcale nie jest takie trudne. Najważniejszą rzeczą jest odpowiednie ogrzanie szklarni, co pozwoli na symulację letniego klimatu. Szklarnię można dogrzać na kilka sposobów – przede wszystkim już podczas stawiania cieplarni, warto pomyśleć także o zimie i o tym, co będzie mogło ją naturalnie dogrzać. Warto ustawić szklarnię tak, aby jej północna ściana przylegała do ściany budynku, która przekaże jej swoje ciepło. Najlepszym rozwiązaniem jest postawienie szklarni w sąsiedztwie kurnika, ponieważ wydobywające się z niego powietrze jest bogate w CO2, które dodatkowo służyć będzie za nawóz dla roślin. To taka obopólna korzyść – szklarnia będzie dogrzewać kurnik w dzień, natomiast w nocy, to ciepło wytwarzane przez zwierzęta będzie dogrzewało szklarnię. Drugim naturalnym sposobem ogrzania szklarni ogrodowej zimą jest ustawienie jej naprzeciw oczka wodnego lub stawu. Światło słoneczne odbite od powierzchni wody będzie dogrzewać i dodatkowo doświetlać wnętrze szklarni. Trzeba tylko pamiętać, że ważny jest kąt padania promieni słonecznych. Pod koniec grudnia jest to 15 stopni, w połowie marca i pod koniec września jest to 40 stopni – dlatego warto postawić szklarnię 2 metry od akwenu. Kolejnym organicznym i ekologicznym sposobem na zapewnienie szklarni ciepła zimą jest kompostowanie w niej różnych materiałów. W trakcie tego procesu wytwarzane jest dużo ciepła i dodatkowo CO2, które także posłuży za naturalny nawóz. Istnieją również droższe i mniej naturalne sposoby dogrzania szklarni. Wciąż popularne, choć mało komfortowe jest dogrzewanie piecem węglowym. Wymaga to jednak stałego nadzoru, ponieważ palenisko może szybko wygasnąć. Zdecydowanie wygodniejszą, ale droższą opcją jest ogrzewanie elektryczne. Wystarczy postawić grzejnik olejowy lub konwektorowy, ustawić odpowiednią temperaturę i niczym się nie trzeba martwić. Kolejną opcją jest dogrzewanie gorącym powietrzem, jednak taka dmuchawa musiałaby być włączona cały czas (co jest niestety drogą perspektywą), dodatkowo przez gorące powietrze w szklarni powstaje suchy mikroklimat, który zdecydowanie nie służy roślinom. Istnieje jeszcze jedno rozwiązanie, mianowicie ogrzewanie szklarni kotłem gazowym lub nagrzewnicą zasilaną gazem ziemnym, jednak są to ryzykowne rozwiązania, ponieważ po pierwsze – instalacja kotła i ustawienie go w szklarni to nie lada problem, a po drugie – jeśli ogrzewamy w ten sposób pomieszczenia poniżej gruntu, to może w nich się zbierać gaz, co grozi wybuchem, poza tym wybierając ten sposób ogrzewania, trzeba zadbać o odpowiednią wentylację szklarni, bo gromadzące się w niej spaliny szkodzą i ogrodnikowi, i roślinom. Najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o ogrzanie szklarni, są metody naturalne, czyli te z kurnikiem, stawem i kompostownikiem. Nie będą nas one nic kosztować, są bezpieczne dla środowiska i dodatkowo wytwarzają naturalny nawóz dla roślin.

Jeśli mamy już odpowiednio dogrzaną szklarnię, to możemy zabrać się za uprawę warzyw. Jakich? Odpowiedź jest zaskakująco prosta – ponieważ zimą nie pomogą nam w tym pszczoły – musimy wybrać takie rośliny, które nie wymagają zapylania. Są to na przykład: sałata, pietruszka, stewia, aloes, zioła. Do uprawy zimą nadają się także owoce tropikalne, takie jak figi i pomarańcze. Poza tym, już w lutym można zasiewać rzodkiewkę, rzodkiew, cebulę, czosnek, szczypiorek, pietruszkę, sałatę masłową, szpinak oraz roszponkę i rukolę, dzięki czemu już w połowie kwietnia można cieszyć się pierwszymi zbiorami.

Jak widać zdolny ogrodnik ma nad czym pracować cały rok i okres zimowy wcale mu w tej pracy nie przeszkadza. Dodatkowo, jeśli wykorzysta naturalne sposoby ogrzewania szklarni, to może cieszyć się z zimowych upraw całkowicie za darmo, bez zbędnych kosztów ogrzewania.

Komentarze do wpisu (0)

Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Kategorie blog
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl